Акценти  Вместо да се възмущаваме за Шенген, по-добре да видим какво

...
Акценти
 Вместо да се възмущаваме за Шенген, по-добре да видим какво
Коментари Харесай

Доц. Светослав Малинов: Ако ДБ и ПП направят компромис сега,...

Акценти

 Вместо да се възмущаваме за Шенген, по-добре да забележим какво би трябвало да създадем

 Шанс за държавно управление има само с третия мандат


 Загубата на София, Пловдив и Варна ще бъде началото на края за ГЕРБ

***

- Можехме ли да предотвратим отрицателния избор за Шенген?

- Можехме, само че не е имало ясно предпочитание в това отношение. Така работят тези евроинституции - колкото по-ясни са разпоредбите и количествените параметри, толкоз по-невъзможно е да се споделя " не ", когато се извършват. Така би трябвало да се слагат изискванията.

Може би роля за отхвърли изигра и извънредно ниската роля на българската прокуратура, на правосъдната ни система. Щом българите не им имат вяра, за какво да им имаме вяра ние, споделят си в Европа.    



- Доц. Малинов, основателно ли ни хлопнаха вратата за Шенген?

- През последните 12 години по този въпрос следим повтарящ се модел на държание - Европарламентът споделя " да ", Еврокомисията споделя, че сме подготвени, само че по-късно на среща на министрите на вътрешните работи избрана страна споделя " не ". Българските жители би трябвало да знаят, че участието в Шенген не се взема решение от Екологичен потенциал и от Европейска комисия. И българските медии би трябвало да се научат, че това не са значимите органи в тази ситуация. Това обаче в допълнение ни фрустрира, изключително тези, които не знаят защо става дума, тъй като не може да се разбере по какъв начин след поредност заявления, че влизаме в Шенген, следва същинският отговор, който е " не ".

През годините на участието ни в Шенген са казвали " не " разнообразни страни, в това число Германия и Финландия - явно има някакъв ротационен принцип. Т.е. съпротивата против нас е по-сериозна от тази на Нидерландия и Австрия. Но сега в центъра застана Нидерландия, тя е най-твърда в отхвърли да ни пусне, а към нея се причисли и Австрия.

Все отново чухме мотив от австрийския канцлер Карл Нехамер за неговото " не " - това, че на територията на страната му има 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти, които явно са пристигнали през България и Румъния. Това е версията. За разлика от Австрия Нидерландия не даде пояснение.  

Вместо да обясняваме дали е заслужено, или не, по-добре е да забележим новата опция пред нас - откакто този път много страни застанаха на наша страна, дано да се създаде явен график. Позицията на Хага и Виена е слаба - те споделят " не " без ясни условия. Нека да се заловен нещата, с цел да може до следващата година да осъществим поставените условия.

В момента нямаме черно на бяло какво би трябвало да направи България, с цел да бъде призната в Шенген, което е наше право. Като забележим изискванията, съм сигурен, че ще ги осъществим. Вместо да протестираме, което е безсмислено, да реализираме ясно разписание какво се желае от нас.

Но сега сме в обстановка, в която можем до безконечност да бъдем отлагани. Но в този момент е пристигнал миг, с оглед и на доста други събития, на новото равнище на взаимност и съдействие, е редно да вземем това, което ни се поставя. Как обаче съответно да създадем? Това е методът да се беседва с тези, които ни споделят " не " - да настояваме да ни се каже какво съответно се желае от нас. В противоположен случай оставаме с усещане, че не желаят да ни пуснат в Шенген, каквото и да създадем. Нека Австрия да каже до каква степен да намалеят незаконните мигранти, идващи от България и Румъния. Но дано да се наблюдава тъкмо от кое място се получава този поток. Изискванията да се конкретизират - със периоди и количества. Трябваше да желаяме това изрично още преди време.

 - Не вземат решение ли в действителност Нидерландия и Австрия вътрешни проблеми с отхвърли да ни одобряват в Шенген - не разиграват ли мигрантската карта поради идните избори следващата година в двете страни?

- Сигурно е по този начин. Но ние сме дали опция да бъдем употребявани. Има и други претекстове, под сурдинка, които не се споделят публично. Например казусът КТБ, без да има връзка с Шенген, беше доста тежко оценен в Западна Европа. Такива неща не остават без последици и върху имиджа на страната. Това е общата визия за една страна, в която се случват неща, пред които върховенството на правото е безсилно. Това би трябвало да се преодолее с ясна политика. Ето още един мотив за какво би трябвало да имаме държавно управление, каквато на процедура нямахме в последните две години. Вътрешното ми чувство е, че въпросът с Шенген щеше да бъде решен, в случай че имахме държавно управление още една година.

- Но следващата година имаме късмет да влезем?

- Ако се  каже намерено, че корупцията е проблем и какво би трябвало да се направи. Ако чакаме да преборим тотално корупцията, с цел да влезем в Шенген, може би в никакъв случай няма да влезем. Но това в никакъв случай не е било аршин, а техническите критерии са били изпълнени. Въпросът е да има ясни правила, по които да се напредва. Притеснително е, че сега не е доста ясно какво се желае от нас. Но сме в правото си да желаяме пояснение и критерии за влизането ни в Шенген следващата година.

- Няма ли отводът да провокира евроскептицизъм?

- Няма, само че ще има оскърбление, неодобрение, поравно разпределено и към нашия съд и прокуратура, и към външните фактори. Ако по този начин се раждаше евроскептицизъм, нямаше да има Европейски Съюз.



- И гафът с Шенген сподели какъв брой е значимо да имаме кабинет - допустима ли е обаче тази задача сега?

- Ако приемем обществените изказвания на партиите за достоверни, няма да имаме кабинет. Това, което следим в последните два месеца, демонстрира, че този парламент няма капацитет за кабинет или за болшинство. Никой не желае да се откаже от изказванията си в последните шест месеца, никой не желае да направи внезапен завой. Тази краткотрайна, доста срамна „ хартиена “ коалиция няма да прерасне в управническо болшинство. Тя се оформи, тъй като всеки от участниците в нея имаше съответни стремежи - Нинова, с цел да слезе от водачеството без безапелационен неуспех, ГЕРБ с готовност да разцепи съществувалата по-рано коалиция, Движение за права и свободи поради управлението на гласове.

Първият мандат няма да успее, проф. Габровски няма никакъв късмет. Може би счита, че печели нещо от това. Глупаво е, в случай че счита, че може да подсигурява на партии като Демократична България и Българска социалистическа партия осъществяване на сериозна стратегия, с цели. Довчера никой не знаеше кой е той като политик, няма политическа биография, достижения като управленец.   

И при втория няма да се получи. Все отново късмет има само с третия мандат.  Но зависи кой ще го получи, кой е съумял да построи нови мостове към другите партии. Хубаво е, че никой сега не знае коя партия ще получи мандата, тъй като незабавно ще стартират офанзивите.   

Затова са и дребните партии. Например в Латвия имаше сходен случай, когато в рецесия водачът на една от най-малките партии стана министър председател. Само някой да не намерения, че предлагам водача на " Български напредък " за министър председател. Но в подобен миг това е ролята на по-малките партии - да поемат по-голямата част от компромиса. А може да се стигне и до нова формула, само че не и със устойчиво болшинство, с преобладаваща партия, с ярки политически водачи не се обрисува в идващите месеци.

- Илюзия ли е, че с проф. Габровски ГЕРБ ще си поизлъскат имиджа?

- Всички разбираме играта на партиите да се поеме минимално виновност, най-добре никаква, за това, че няма да има държавно управление. Всички тия ходове обаче са напразни. Не мисля, че и един гласоподавател сега се реалокира от една към друга партия. Може би доста се реалокират към негласуващите. Но това, че ГЕРБ ще разиграе спектакъл и ще притегли разочаровани гласоподаватели от Демократична България или назад, са неуместни хипотези. В момента сме на мъртва точка и оживление може да пристигна единствено оттатък този спектакъл, който е част от демократичната игра, само че е напълно неправилен в цикъла, в който влязохме.

- Как можем да излезем от изборната серпантина?

- Възелът не може да се разсече преди локалните избори следващата година. Те са от голямо значение и са спирачката за избрани взаимни отстъпки през днешния ден. В момента има болшинство в огромните градове, а и в средноголемите, което може да разреши да бъде заменен ГЕРБ, където господства. В три четвърти от тези общини изборите ще бъдат изгубени от ГЕРБ, без да е ясно тъкмо кмет от коя партия ще завоюва. Местната власт е най-голямата мощ на ГЕРБ и тя би трябвало да бъде понижена или доста тежко дискредитирана на локалните избори. Това обаче няма да се случи, в случай че тези партии, които са алтернативата на ГЕРБ и Движение за права и свободи, създадат взаимни отстъпки в този момент. Единственият метод да няма нов кмет на София е в този момент да се направи компромис за ръководство с ГЕРБ на национално равнище. И партиите на смяната са в правото си да откажат колаборация през днешния ден, тъй като на следващия ден ще изгубят. И няма да изгубят единствено някакви партии, а градовете, които поради неприятно ръководство желаят смяна. Тя няма да се състои, в случай че през днешния ден се направи компромис.

Не виждам небосвод за кабинет поради локалните избори, поради тази извънредно значима база, която ГЕРБ има пред всички останали. Това е и тайната на триумфите на партията на Бойко Борисов - покрили са страната с локална власт. И това ще бъде началото на края на тяхното въздействие - губейки вероятно София, Пловдив, Варна.

Визитка

Доц. доктор Светослав  Малинов е началник на Катедра " Политология " в Софийския университет. Един от създателите на ДСБ,  народен представител в 40-ото Народно събрание 2005-2009 година, два пъти народен представител в Европейския парламент.  Завършил е политология в СУ „ Св. Климент Охридски ”. Специализира политическа доктрина в Осло и Ню Йорк, има магистърска степен по политическа философия от университета в Йорк, Англия.  

.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР